Virtuální operátor S-Mobile skončil

Autor: Oldřich Klimánek | 15. ledna 2016
Rubrika: Zprávy | Téma: Ze života serveru |

Na seznam virtuálních operátorů, kteří se stáhli z trhu, přibyl i S-Mobile provozovaný plzeňskou společností Softlabs Czech. Letos lze očekávat odchod dalších, zejména těch, kteří vsadili na špatnou kartu, potažmo nemají předchozí zkušenosti v oblasti telekomunikací.

S-Mobile odstartoval v síti T-Mobilu v září roku 2013, svou činnost ukončil ke konci roku 2015, jeho webové stránky nejsou dostupné od konce prosince, byť na svém webu ani Facebooku se neobjevilo žádné oznámení. Firma nám bez dalších podrobností potvrdila ukončení provozu virtuálního operátora před pár dny.

Operátor patřil svými parametry spíše k těm výhodným (viz profil S-Mobilu na našem webu) – resp. některé jeho tarify byly ve srovnání s ostatními nabídkami znatelně výhodnější. Nicméně, a to je potřeba vytknout, nabídka byla až příliš „bohatá“, což je u virtuálních operátorů spíše na škodu: velkou výhodou virtuálních mobilních operátorů bývá právě to, že jejich prezentace je jednoduchá a na svém webu nemívají přehršel nabídek, v nichž se potenciální zákazník spolehlivě ztrácí (od toho jsou zde přece naši tři mobilní operátoři).

Volání u S-Mobilu bylo počítáno po sekundách, což je vždy znak fér přístupu, avšak tarifů bylo skutečně moc. Polovina z nich byla výhodná, polovina nikoli, spíše tedy zbytečná. A možná leckomu chyběl nějaký základní tarif s nízkým paušálem (resp. poplatkem za SIM) a bez volných minut – nejnižší tarif od S-Mobilu stál totiž 100 Kč / měsíc a navíc byl předplacený.

Je dost možné, že zrovna tento fakt hrál ústřední roli v tom, proč si S-Mobile nezískal přízeň více klientů – tedy že všechny tarify byly paušální, ale nebyly postpaid (placené zpětně), nýbrž prepaid (předplacené). Přitom výše paušálu (za hlasové služby) se pohybovala od zmíněných 100 Kč do 560 Kč.

A ani datová nabídka (tj. mobilní připojení) nebyla nijak oslnivá, spíše podprůměrná a cenově méně výhodná. Ať tak či onak, S-Mobile odešel z trhu jako mnozí ostatní před ním. Na ifon.cz evidujeme stále šedesátku dalších virtuálních operátorů, přitom jich oficiálně existuje ještě „o cosi“ více. Avšak vesměs se jedná o skutečně malé a nevýznamné operátory či operátory s nejasnou a pochybnou prezentací.

Za současných podmínek na trhu se zdá příchod nových virtuálních mobilních operátorů jako nepravděpodobný. Spíše lze očekávat, že zmizí další z těch stávajících. Tomuto tématu se budeme na ifon.cz věnovat obšírněji.

Komentáře

Komentáře lze používat i bez registrace, stačí zaškrtnout možnost Napsat komentář jako host. Příspěvky se v diskuzi mohou objevit s menším zpožděním.

comments powered by Disqus