Problém Adagio Mobile: T-Mobile šedivku odstřihl

Autor: ifon.cz | 6. května 2015
Rubrika: Zprávy | Téma: Virtuální operátoři |

Virtuální operátor Adagio Mobile přidal 1. února do své nabídky také neomezený tarif s 3 GB volných dat a balíčkem 100 MMS. A to za cenu 405 Kč měsíčně. Partnery tohoto flat tarifu byly firmy nabízející půjčky: jinými slovy Adagio se zřejmě ponořil do šedivých vod. Nemohlo to dopadnout jinak, T-Mobile deaktivoval služby na všech kartách Adagia.

Původní nabídka Adagia, který byl po formální stránce virtuálním operátorem, přitom byla zcela košér. Nový flat tarif Sen s Adagiem přidaný k 1. únoru však již ne. Vlastník Adagia nechtěl prozradit, jak nový tarif funguje, jelikož si to nepřáli partneři či partner. V nabídce přitom zůstaly i předchozí tarify, které nebyly ani zdaleka tak výhodné jako Sen s Adagiem. Už jen tato skutečnost měla zájemcům o tento tarif napovědět, že něco není v pořádku. Vidina levného flat tarifu s velkou porcí dat však byla pro mnohé až moc vábivá.


Logo Adagio Mobile

Operátor má nyní nového vlastníka. Ten uvedl, že zjistil v řízení firmy nedostatky a možné porušení zákona, proto požádal Český telekomunikační úřad o dočasné přerušení činnosti. Webová stránka operátora je nyní prázdná. V současnosti probíhá kontrola účetnictví.

Opět platí, že zájemci o hlasové a datové služby v mobilní síti by měli být velmi ostražití, narazí-li na nabídku, která na první pohled přebíjí ty ostatní. Český mobilní trh není stále otevřen natolik, aby si jeden subjekt mohl dovolit nabízet služby za výrazně nižší ceny než konkurence; samozřejmě, že existují špičkoví virtuální operátoři, kteří jsou výhodnější v mnoha ohledech než většina konkurence, ale to většinou klient nevidí hned (naopak se stává, že ty nejlepší tarify vypadají nezajímavě a až podrobnější analýza ukáže, že jsou citelně výhodnější než mnohé jiné, na oko nablýskané tarify, kde nevýhodnost je schovaná pod rouškou různých podmínek a parametrů). A týká se to zejména „neomezeného volání“: rozdíly v nabídkách z principu věci nemohou být moc velké.

V minulosti jsme odmítli zařadit do databáze a srovnání několik různých operátorů, popř. nabídek. A to takových, kde není jasné, jak to všechno vlastně funguje, popř. prodává-li virtuální operátor služby za de facto nákupní ceny nebo je ještě dotuje. Nízká či záporná marže se brzy tak jak tak projeví, třeba krachem operátora a deaktivací SIM karet.

Narazíte-li na podezřele výhodnou nabídku neomezeného tarifu, buďte ostražití.

Komentáře

Komentáře lze používat i bez registrace, stačí zaškrtnout možnost Napsat komentář jako host. Příspěvky se v diskuzi mohou objevit s menším zpožděním.

comments powered by Disqus