Pár poznámek k nové akci Kaktusu

Autor: ifon.cz | 10. března 2016

Rozdíl mezi bonusovým Kaktusem (dobití kreditu 200 Kč) a "nebonusovou verzí" (dobíjení nižší než 200 Kč)

Kaktus, obchodní značka operátora T-Mobile, přišel nedávno s další bonusovou novinkou: dobije-li si klient kredit v minimální výši 200 Kč, dostává na 30 dní volání do sítě Kaktusu (nikoli T-M) zdarma. To jistě potěší každého uživatele této služby, avšak „rozmává“ se tím schopnost předpovědi a výpočtu útraty.

Bonusové akce, odměny za dobití, nejsou u operátorů (zejména těch největších a síťových) nijak výjimečné. Časově omezené bonusové sazby či volné jednotky (data) nabízí i samotný T-Mobile a O2, z virtuálních operátorů třeba TESCOmobile, SAZKAmobil či končící Studentfone.

Pro leckoho je samozřejmě příjemné, že operátoři tyto časově omezené bonusy nabízejí, nicméně na druhou stranu je klient podvědomě „nucen“ utrácet víc (vždyť proto ty akce existují). Tuto otázku nechejme ale dnes stranou – totiž při výpočtu ceny v naší kalkulačce dochází k „rozmazání“ výsledku. Nejsme s to (a ani nikdo jiný) přesně určit vaši útratu. Toho jste si možná všimli už dříve: namísto (střední hodnoty) ceny udáváme spodní hranici ceny, což je sice rozumný odhad, ale reálně utratíte víc, než vám kalkulačka ukáže a než si sami myslíte.

V grafech cen se tato skutečnost projevuje tím, že namísto lineárních či po částech lineárních průběhů cen se ukazují různé „zakulacené“ křivky. (Malý návod: reálná cena leží „někde mezi“ křivkou pro bonusovou a nebonusovou verzi.) Výsledná cena není pevně svázána s útratou v konkrétní měsíc, ale je rozprostřena na delší časový úsek, úsek daný spotřebou, výší dobíjeného kreditu a jeho platností, přičemž tato cena je následně přepočítána na jeden měsíc. (Proto se vám někdy může zdát, že kalkulačka počítá cenu špatně; výsledek však špatný není – je nejlepší možný.)

Další komplikací jsou hlasové a SMS balíčky: zde totiž dochází k čerpání balíčků zároveň s čerpáním bonusů – a do hry vstupuje o to víc klíčový faktor, a to individuální chování klienta. Model použitý v kalkulačce a dalších aplikacích ifon.cz předpokládá, že klient si dobije kredit (u „bonusového“ tarifu Kaktus 200 tedy 200 Kč), zakoupí si případně balíček, vyčerpá balíček i zbytek kreditu a až poté opět dobijí. Lze však také počítat s jinými scénáři. Ten prvně zmíněný vypadá sice přirozeně, ale není zaručeno, že jej následuje většina klientů Kaktusu či dalších operátorů s podobnými bonusy.

Proto budeme rádi, když nás budete postupně informovat, jak bonusy čerpáte vy, resp. jak se chováte při dobíjení kreditu. Můžete k tomu použít naše fórum.

Komentáře

Komentáře lze používat i bez registrace, stačí zaškrtnout možnost Napsat komentář jako host. Příspěvky se v diskuzi mohou objevit s menším zpožděním.

comments powered by Disqus