OpenCall přechází na tarifikaci 60+60 a představí novou značku [Aktualizováno]

Autor: ifon.cz | 20. srpna 2015

Virtuální operátor OpenCall provozovaný společností DH Telecom přechází u svých dvou tarifů z tarifikace 60+1 na nevýhodnou tarifikaci 60+60, tj. hovory budou počítány po celých minutých. Ve výsledku to znamená průměrné zdražení volání o zhruba 15 %. Změna se týká volání na české linky.

Nová tarifikace bude platná od 12. září letošního roku. Operátor pro ifon.cz uvedl, že změna se dotkne jen menšiny zákazníků, jelikož „OpenCall mobile se zaměřuje především na zákazníky, jejichž prioritou je volání do zahraničí“.

Minutovou tarifikaci budou nově zatíženy tarify Easy a Max, naopak sekundová tarifikace (1+1) zůstává zachována u tarifu Plus (ten stojí 150 Kč měsíčně, sazba volání mimo síť činí 1,60 Kč/min, do sítě se volá zdarma).

DH Telecom prozradil, že pro české klienty chystá novou značku, v jejímž rámci bude volání na tuzemské linky výhodnější než s tarify OpenCall. Detaily se mají na světlo dostat během příštích týdnů.

Nevýhodná tarifikace 60+60

Počítání hovorů po minutách je spíše relikt z dob minulých, ale stále jej nabízí asi pětina virtuálních operátorů. Tento způsob tarifikace je pro koncového klienta ve výsledku dost nevýhodný, třebaže operátor díky tomu může nabízet na oko nižší minutové sazby. Minutová tarifikace totiž oproti sekundové tarifikaci (kdy hovory jsou počítány po sekundách) prodražuje volání v průměru o asi 35 % (záleží na různých faktorech).

V případě předplacených karet, jež často používají spíše málo volající účastníci, rozdíl kvůli charakteristice volání roste ještě podstatněji: například není-li 90 % hovorů delších než 2 minuty 30 sekund, cena se uměle navýší téměř o 50 %. Jinými slovy, nabízí-li operátor tarif s minutovou sazbou 1,80 Kč a počítá-li hovory po minutách, pro účastníka to reálně může znamenat efektivní sazbu 2,70 Kč/min.

Aktualizováno 28. října: OpenCall se vrátil z technických důvodů k tarifikaci 60+1.

Komentáře

Komentáře lze používat i bez registrace, stačí zaškrtnout možnost Napsat komentář jako host. Příspěvky se v diskuzi mohou objevit s menším zpožděním.

comments powered by Disqus