Byla to pořádná fuška, ale konečně můžeme říct: VÍTEJTE!

Autor: ifon.cz | 26. června 2014
Rubrika: Blog | Téma: Ze života serveru |

Devadesátky s webovými stránkami s neodmyslitelnou tučnou větou „Vítejte na našem webu!“ sice už pozřel čas, ale uvítací zprávu si nemůžeme odpustit ani v roce 2014: Byla to totiž dlouhá cesta, spousta přemýšlení, hodně výpočtů a nakonec mravenčího programování, ale konečně vás můžeme přivítat na unikátním webu, unikátní – jak se dnes říká – webové aplikaci, která vám usnadní život nejen s mobilním voláním. Chcete-li ušetřit tisíce korun na volání a chcete-li se orientovat v nabídkách operátorů, a hlavně těch virtuálních, lepší místo k tomu nenajdete.

Všechno to začalo loni, kdy se začali objevovat první virtuální operátoři: prvním byl už v na podzim roku 2012 BLESKmobil, načež se začali objevovat další. Jaro a léto 2013 se neslo ve znamení velkého boomu, a „rozkvět“ virtuálních mobilních služeb pokračoval nadále na podzim téhož roku.

Právě někdy v létě 2013 nám začalo vrtat hlavou, jak porovnat první nabídky, jak z nich rigorózně vydolovat to nejlepší. Od vcelku naivních výpočtů jsme přešli na matematické modelování založené na stochastickém přístupu, ale to se brzy ukázalo jen jako jedna strana mince a z praktického hlediska to byla slepá ulička: takové výpočty jsou příliš náročné na strojový čas a pohříchu nepraktické.

Jinými slovy: simulovat hovory a počítat ceny je sice celkem zábava, ale nikam vás to moc nezavede. Simulace nemohly podat ten správný recept, jak ceny předpovídat (počítat) „okamžitě“ a jak vytvářet snadno potřebné výsledky...

Abyste si ale nemysleli: numerické simulování dalo také dost práce, člověku totiž stojí v cestě spousta překážek a bez přemýšlení a konfrontace s reálnými záznamy volání (či jejich statistikami) se z místa jen tak nepohnete.

Nakonec jsme ale vystavěli analytické modely (nebo chcete-li „vzorce“), které jsou ve skvělém souhlasu s numerickými modely (těmi stochastickými modely založenými na náhodných jevech), jež zase souhlasí s reálnými statistikami.

A analytický přístup má obrovskou výhodu, vlastně spoustu výhod – hlavní je, že analytické vztahy dovolují počítat vše potřebné velmi rychle (když máte počítat s desítkami tarifů za různých podmínek, simulovat vysoký počet hovorů, výpočty opakovat a skládat apod., u numerických modelů se procesor dost zapotí a na výsledky musíte poměrně dlouho čekat); různé modely postavené na analytickém přístupu lze snadno rozšiřovat a doplňovat o další a další operátory a tarify, aniž by člověk musel všechny procedury provádět otrocky znova (dobře, ne člověk, ale počítač); a co je hlavní, analytický přístup dovoluje lépe pochopit, co se děje na pozadí.

Výhodné a nevýhodné tarify, úspory i stovky procent

To je sice všechno pěkně, ale vás to asi nezajímá. Tak co vše tohle znamená pro vás?

Že mohl vzniknout tento unikátní projekt s databází hlasových i datových tarifů a kalkulačkou cen. Mohli jsme celkem snadno vytvořit hodnotící systém pro tarify, naprogramovat kalkulátor útrat, a vám tak pomoci zorientovat se v kalných telekomunikačních vodách.

Něco málo jsme se snažili vysvětlit v metodice a FAQ (často kladených otázkách, na které se nás nikdo ještě neptal, ale my asi tak tušíme, co vám bude vrtat hlavou). Časem je upravíme, rozšíříme – záleží na vašich reakcích. Vše vám však vysvětlit nemůžeme (a nechceme).

Co vám mohou funkce v naší webové aplikaci nabídnout?

  • Kalkulačka: Srovnání cen u zkoumaných tarifů. Sami v kalkulačce uvidíte, že výsledné ceny se liší i o stovky procent.
  • Detailní popis každého virtuálního operátora a jeho nabídek: ucelenější přehled byste hledali asi těžko. Známe mnohé fígle, na operátory jsme si matematicky posvítili a o všem vás proto informujeme (doufáme!). Klikněte na nějaký tarif v kalkulačce, nebo se podívejte do sekce Operátoři, a uvidíte sami.
  • Přehled tarifů: parametry tarifů, jejich statistika, střední ceny pro nízkou, střední a vysokou spotřebu, srovnání podle různých parametrů (sazeb, volných minut aj.), roztřídění do skupin podle výhodnosti... Srovnání paušálů, předplacených karet a lecčeho jiného.
  • Roční úspory: vyberte svůj stávající tarif a srovnejte jej s jiným. Kombinujte i datové balíčky. Není výjimkou, že u virtuálního operátora za stejné služby zaplatíte ročně třeba o 16 000 Kč méně...
  • Grafické srovnání cen: Tato funkce vám jednoduše ukáže, jak moc se od sebe liší ceny jednotlivých tarifů. Využijte ji tehdy, když nevíte, kdy (nebo zda pořád) je jaký tarif výhodnější než ostatní.
  • Přehled a srovnání tzv. flat tarifů („neomezeného“ volání) včetně datové nabídky.
  • Mobilní internet: Můžete si prohlédnout nabídku mobilních dat pro telefon i tablet. Seřaďte nabídky podle objemů dat či ceny, popř. obojího.

Brzy ale pochopíte, že pro nejlepší srovnání budete muset kombinovat všechny tyto funkce. Nebo se nám ozvěte a řekněte, co byste si představovali.

(A najdete-li někde chybu, nahlaste nám ji. Díky!)

A to by pro tuto chvíli mělo být vše. Užívejte si průzkumu tarifů, klikejte, srovnávejte a pohněte s telekomunikačním trhem. Nebojte se přecházet mezi operátory, ušetříte, pomůžete tím sobě a krůček po krůčku i ostatním.

Na samotný závěr nám ještě dovolte poděkovat virtuálním operátorům. Všem za rozvíření telekomunikačních vod, mnohým za odvahu, jiným za zábavu, kterou nám přichystali, když jsme museli luštit jejich nabídky. Totiž kreativita některých operátorů je bezbřehá. Ale nás neoblafnete. ;-)

Komentáře

Komentáře lze používat i bez registrace, stačí zaškrtnout možnost Napsat komentář jako host. Příspěvky se v diskuzi mohou objevit s menším zpožděním.

comments powered by Disqus